середу, 19 січня 2022 р.

 

Правила як уникнути емоційного вигорання

  1. Живіть під гаслом «Все, що не робиться — робиться на краще».
  2. Не «пережовуйте» подумки конфлікти, що сталися, помилки, яких ви припустилися. Не пиляйте тирсу!!! Усвідомте їх причину, зробіть висновки і знайдіть вихід.
  3. Пам'ятайте, що «Успіх — це найбільша небезпека, що заважає бути гнучким, шукати інші рішення. Помилка — це можливість спробувати робити те, чого ви не робили досі».
  4. Не ігноруйте перші симптоми втоми. Одна з головних передумов емоційного вигорання — «по-звірячому» серйозне ставлення до роботи.
  5. Робіть «тайм-аути». Для забезпечення психічного і фізичного благополуччя дуже важливий відпочинок від роботи й інших навантажень. Дозволяйте собі його.
  6. Перестаньте шукати в роботі щастя чи порятунок. Вона — не схованка, а просто діяльність.
  7. Візьміть за правило довше і частіше спілкуватися з людьми, які вам приємні. А при взаємодії з малоприємними для вас людьми усвідомте — те, що відбувається, не варте того, щоб емоційно реагувати.
  8. Визнавайте за людиною право на вільне виявлення її індивідуальності. Кожен проявляє свою індивідуальність так, як йому зручно, а не так, як це робите ви, або так, як би вам цього хотілося. Будьте гнучкішими в оцінюванні інших людей, не намагайтеся переробити їх, підігнати під себе.
  9. Визначайте короткострокові й довгострокові цілі. Перше не тільки забезпечує зворотний зв'язок, який свідчить про те, що ви — на правильному шляху, а й підвищує довгострокову мотивацію. Визначаючи реальні цілі, варто знаходити час і для роботи, і для особистого життя, що теж сприятиме запобіганню «вигорання».
  10. Тренуйте навички саморегуляції. Оволодіння такими психологічними уміннями і навичками сприяє зниженню рівня стресу.
  11. Підтримуйте хорошу спортивну форму. Між тілом і розумом існує тісний взаємозв'язок. Хронічний стрес впливає на організм людини, тому дуже важливо підтримувати хорошу спортивну форму за допомогою фізичних вправ і раціональної дієти, неправильне харчування, збільшення чи зниження маси тіла негативно впливають на рівень самооцінки і сприяють розвитку синдрому вигорання.
  12. Пам'ятайте про свої позитивні якості замість того, щоб пам'ятати погане.
  13. В усьому, що Ви робите, намагайтеся знайти позитив, і вітайте себе з цим успіхом.
  14. Пробачайте собі помилки. Ми можемо ставитися до себе дуже суворо, але все одно робимо їх.
  15. Визнавайте свої помилки. Не перекладайте провину на інших — це ознака безсилля. Так само не перегинайте палицю, звинувачуючи в усьому тільки себе.
  16. Зберігайте позитивну точку зору. Знайдіть людей, які забезпечать соціальну підтримку, а отже, допоможуть зберегти позитивну думку щодо ваших дій.
  17. Ставтеся до себе добре. Ваша самоповага ніколи не зросте, якщо Ви не будете ставитись до себе належно.
  18. Відмовтеся від думки, що ви невдаха, що Вас ніхто не любить. Якщо Ви думаєте так, то це може стати істиною, оскільки ви самі переконаєте в цьому інших.
  19. Вмійте сказати «ні». Найчастіше ми занадто швидко погоджуємось зробити те, про що нас просять, боячись несхвалення чи гніву з боку інших.
  20. у житті ми постійно перебуваємо між Я і Ти. Якщо людина зовсім забуває про Я і цілком розчиняється в Ти, згорання неминуче.
  21. Відмовтеся від балаканини, пліток, скарг, бажання помсти — від усіх бажань, що підривають вашу цілісність і власну силу.
  22. Пам'ятайте, що Ви недосконалі — і це прекрасно. Ви — людина, що може помилятися і виправляти помилки. Досконалість недосяжна.
  23. Визнайте і прийміть себе таким, який Ви є, — унікальним.
  24. Не намагайтеся завжди і в усьому бути кращим.
  25. Пам'ятайте: робота — усього лише частина життя.
  26. І ніколи не забувайте, що «МИ НЕ МОЖЕМО БУТИ БІЛЬШИМ, НІЖ МИ Є... АЛЕ ТЕ, ЩО МИ Є, НАБАГАТО БІЛЬШЕ, НІЖ МИ ДУМАЄМО».

Немає коментарів:

Дописати коментар